“Je hebt geen basics nodig”

“Misschien heb je helemaal geen basics nodig”. Ik had het eruit geflapt voor ik er erg in had. Haar wenkbrauw ging omhoog. Ik had gesproken voor ik had gedacht. Ook een bedachtzaam type gebeurt dat wel eens.

Ryanne kwam bij me omdat ze merkte dat haar stijl niet meer paste. Looks die altijd cool had gevonden, leken nu ineens tuttig. “En ik ben helemaal niet tuttig!” Dat is zeker waar. Voor me staat een lange, krachtige vrouw. Ze loopt recht op haar doel af. Ze heeft een heldere stem. Iemand die weet wat ze wil en zich niks wijs laat maken. Naast de tuttigheidsfactor heeft ze nog een probleem: ze heeft geen goede basics. Als haar kleding heeft iets opvallends en daardoor vindt ze het lastig combineren. Aan de andere kant vindt ze basics kopen of maken zonde van haar tijd, want een saai kledingstuk, daar valt toch weinig bevrediging uit te halen. Genoeg reden voor mij om het noodzakelijk kwaad meteen uit de weg te ruimen. Als je er niet gelukkig van wordt, doe het dan niet.

Maar toch, hoe kun je al die blikvangers dan combineren? Ik liet Ryanne verschillende outfits passen. Haar toppers waren een vintage blouse met print op een zwarte, leren klokrok en andere outfits met een edgy look en veel kleur. Minder goed werkten de zwarte kokerrok en het Top Vintage bloesje in knalgroen. Erg uitgesproken, maar toch niet (meer) echt Ryanne. Het zit ‘m in de details. De blouse met strik en ronde mouwtjes is in vorm te romantisch, de rok is te lang. Dat laatste hebben we zo opgelost. Maar het zit ‘m ook in het geheel: er gebeurt te weinig. Waar komt dat door? We proberen verschillende combi’s en ineens zien we het. Effen op effen is te zwak voor haar sterke, non-conformistische persoonlijkheid en stijl. Een kledingstuk mag voor haar op zich best effen zijn, maar dan moet er in de vorm iets spannends gebeuren.

“Je hebt gelijk, ik denk dat ik inderdaad geen basics nodig heb”. En weer leidt een losse opmerking tot een kleine revolutie.

Het modebeeld of wat het gros van de mensen draagt, zegt helemaal niks over de kleding die bij jou past. Laat je niks anders wijsmaken. Ieder mens is uniek en verdient een individuele stijl. Iets wat helemaal eigen voelt. Dan kun je vol vertrouwen elke situatie tegemoet treden. Je hoeft dan niet meer na te denken over je uiterlijk, omdat jouw persoonlijke presentatie jou draagt. Duik daarom eens je kledingkast in, bekijk je vaste combinaties. Zie jij jezelf terug in wat je draagt? En wat kun je toevoegen of weglaten om het meer jou te maken? Wil je meer stijlinspiratie, kom dan langs in de studio voor stijlcoaching of boek een garderobesessie.

Scroll naar boven